פורבס מציג את דירוג מנהלי ההשקעות הטובים בישראל

תכנון פיננסי

פורבס מציג את דירוג מנהלי ההשקעות הטובים בישראל

ב-2022 התממשו כל התחזיות הקודרות | צילום: Shutterstock

 

דווקא אחת השנים הגרועות ביותר שנרשמו פה בעשורים האחרונים טומנת בחובה את התשובה לשאלת מיליארד הדולר – מי מנהל עבורנו את החסכונות בצורה הטובה ביותר ⋅ הדירוג, שמתפרסם זו השנה הרביעית, משקלל ביצועים רב־שנתיים על פי פרמטרים של תשואה וסיכון בקרב מאות קופות גמל, קרנות השתלמות ופנסיה, המנהלות כספים בהיקף של קרוב לטריליון שקל – ומדרג את מנהלי ההשקעות הטובים לכספי החיסכון שלכם

2022 הייתה שנה קשה מאוד לענף החיסכון – תמונת מראה לשנה הפנטסטית שקדמה לה. לאחר שב־2021 רשמו כמעט כל קופות הגמל, קרנות ההשתלמות והפנסיה תשואות שיא, בשנה העוקבת רשמו כולן, ללא יוצא מהכלל, תשואה שלילית.

זו הייתה השנה שבה התממשו כל התחזיות הקודרות – האינפלציה המשתוללת הפכה דביקה ונסקה לשיא, בנקים מרכזיים ברחבי העולם החלו להקפיץ את שיעורי הריבית מעלה באופן חד ומהיר, סקטור ההייטק – מרכיב חשוב בצמיחה הגלובלית – החל לאבד גובה, השווקים הפיננסיים התרסקו וסממנים מהותיים למיתון גלובלי החלו להיערם וסימנו את חששות המשקיעים גם בפתחה של 2023.

לכל אלה נוספו גם אירועים גלובליים חריגים שלא היו חלק משום תחזית קודמת. התפרצויות מחודשות של נגיף הקורונה שהעיבו על הסחר העולמי ומתיחות גיאו־פוליטית חסרת תקדים בין המעצמות הגדולות ששיאה בהתפרצות המלחמה באוקראינה, אשר הקפיצה עוד יותר את מחירי הסחורות ותדלקה משבר אנרגיה מחודש.

זו גם הייתה השנה שבה תם עידן הריבית האפסית וההרחבות הכמותיות, שיצרו בשווקים נזילות אדירה וממכרת. סיבוב הפרסה של הבנקים המרכזיים ברחבי העולם, בהובלת הבנק הפדרלי, היה חד ומהיר.

התוצאות ניכרו מיד בשווקים הפיננסיים ועל מסכי הבורסות בעולם, מוול־סטריט ועד שנגחאי – מגמה שלא פסחה כמובן גם על הבורסה המקומית.

את 2022 סיים מדד ה־MSCI העולמי בצניחה של כ־19%, ה־S&P 500 איבד קרוב ל־20% ואילו הנאסד״ק 100 נחתך בשיעור 33% – כאשר כל המדדים המובילים רושמים את הירידות השנתיות החדות ביותר מאז 2008.

וכך גם בבורסה בתל אביב – ת"א 35 ירד בכ־9%, מדד ת״א 90 השלים ירידה של כ־18% וגם מדד התל בונד 60 צנח בכ־9%.

 

 

כולם מפסידים?

הנפילות הללו ניכרות היטב בתשואות תיקי ההשקעות של החוסכים, שרשמו במהלך 2022 את השנה הגרועה ביותר בעשור וחצי האחרונים. נסיקת הריבית מעלה אומנם יצרה הזדמנויות השקעה חדשות-ישנות באפיקי חיסכון סולידיים כמו פקדונות בנקאיים או קרנות כספיות, אך באפיקי הגמל והפנסיה השורה התחתונה נותרה עגומה. תיק הנכסים המנוהלים בשוק הגמל – הכולל את קופות הגמל להשקעה, התגמולים וקרנות ההשתלמות – התכווץ במהלך 2022 להיקף של כ־648 מיליארד שקל והציג תשואה שנתית שלילית של 8.8% – הגרועה ביותר שנרשמה באפיקי חיסכון הגמל מאז 2008. גם קרנות הפנסיה החדשות, שם מנוהלים כ־605 מיליארד שקל של כספי הציבור, רשמו בסיכום 2022 תשואה שלילית של כ־3.5%.

אך בעוד כולם ספגו הפסדים, דווקא בשנה כזאת מעניין לבחון מי מבין מנהלי הגמל והפנסיה הצליח לצמצם את הנזק ולהפסיד פחות, ומי ספג הפסדים גבוהים מהממוצע. אמירה שחוקה בשוק ההון גורסת שבשעת השפל מגלים מי שחה עירום. מי שלקח סיכונים בימי הגאות ולא השכיל לחשב מסלול מחדש בזמן, מתגלה במערומיו כשהשוק כולו צונח.

אך כשמדובר בחיסכון פנסיוני, השאלה המעניינת אינה מה עשתה הקופה או הקרן בשנה האחרונה. חשוב יותר לבחון האם מנהלי ההשקעות שהגבירו את החשיפה למניות בשנות הגאות וספגו עתה את מלוא הירידות – האם אלה עדיין, בשורה התחתונה, הצליחו לייצר תשואה עודפת בראייה רב שנתית?

מצעד המנצחות

גם בשנה אדומה כמו 2202 ישנם מנצחים ברורים ומפסידים ברורים בין מנהלי ההשקעות המוסדיים, בין מסלולי ההשקעה השונים ובין אפיקי החיסכון. גם השנה היו כאלה שהיכו את המדדים והצליחו לצמצם נזקים – ומנגד את אלה שרשמו תשואת חסר, שלילית עוד יותר ממדדי השוק. תוצאות אלה מצטרפות לתשואות העבר ויוצרות לצד מגוון פרמטרים נוספים, את דירוג מנהלי ההשקעות הטובים בישראל.

ממצאי דירוג פורבס, המשקלל את ביצועי קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה בחמש השנים האחרונות, מסמנים תמונה ברורה של מנצחים ומפסידים בקֶרֶב המנהלים הגדולים של חסכונות כספי הציבור. בענף הגמל אלה היו הקופות של מיטב שהפגינו עליונות כמעט מוחלטת על פני יתר הקופות המתחרות. בניהול קרנות ההשתלמות, הקרנות של אנליסט, מגדל וכלל ביטוח היו אלה שהשיגו את התוצאות הטובות ביותר, הרבה מעל הממוצע. ובענף הפנסיוני, קרנות הפנסיה החדשות של מנורה, כלל והפניקס, הפגינו ביצועים עודפים ובלטו לחיוב בענף.

ולצד המנצחים הגדולים יש גם את המפסידים. המפסיד הגדול של השנה, כמו בשנה שעברה הוא אלטשולר שחם. בית ההשקעות הגדול בישראל המשיך לסבול מפדיונות בהיקפים גדולים ובמהלך השנה האחרונה איבד מיליארדי שקלים מדי חודש מכספי הציבור, שהתאכזבו מביצועי החסר של הקופות והקרנות. המגמה השלילית הזו, שסומנה כבר בדירוג אשתקד, באה לידי ביטוי ביתר שאת בדירוג הנוכחי והשורה התחתונה ברורה – בשנים האחרונות אלטשולר שחם כבר לא נמנה בין הגופים המוסדיים המצטיינים והוא מוסיף להתדרדר בדירוג.

את התוצאות של אלה אפשר לראות גם בנהירת כספי הציבור החוצה – מגמה המתחזקת ביתר שאת בשנתיים האחרונות בהתאם לירידה בביצועים. כך למשל, אם בשנת 2021 נוידו מבית ההשקעות כספי גמל בהיקף של כ־5.5 מיליארד שקל לקופות אחרות במהלך 2022 פדה בית ההשקעות כ־46 מיליארד שקל. ועדיין, גם אחרי פדיונות של עשרות מיליארדים, זהו גוף ההשקעות המוסדי הגדול ביותר בישראל ובפער ניכר – המנהל בענף הגמל כ־143 מיליארד שקל, יותר מפי שניים מהפניקס, המדורג שני מבחינת היקף הנכסים המנוהלים בענף.

שחקן חשוב נוסף שהוביל את טבלת המגייסים בענף הגמל עד לאחרונה ובשנים האחרונות רושם שנים הרבה פחות מוצלחות מבחינה זו הוא בית ההשקעות ילין לפידות. אשתקד נפדו מידי בית ההשקעות כ־3.6 מיליארד שקל לטובת הקופות המתחרות ואילו השנה, הצליחו שם להחזיר כ־800 מיליון שקלים בלבד, היקף הגיוסים הנמוך ביותר מבין גופי ההשקעות המוסדיים שגייסו השנה.

מנגד, הנהירה אל הכוכב העולה (והכבר לא כל כך חדש) מור, נמשכת. מור ממשיך להפגין ביצועים טובים מרוב המוסדיים ובולט בתשואות עודפות, תוך שהוא מפריך לחלוטין את הטענה שהודהדה כנגדו כאילו לכאורה נהנה בית ההשקעות ״הבוטיקי״ מיתרון לקוטן. ב־2021 הגדיל מור את היקף הנכסים המנוהלים תחתיו ליותר מ־26 מיליארד שקל ועקף את אנליסט ואת מגדל הוותיקות. ב־2022 היקף הנכסים כמעט והוכפל ובית ההשקעות מנהל נכון לסוף השנה נכסים בהיקף של כ־51 מיליארדי שקלים – תוך שהוא עוקף גם את מנורה, ילין לפידות והראל.

הציבור, כפי שהוכח לא פעם בעבר, ממהר להעניש על ביצועי חסר ומן הצד השני לתגמל על תשואות עודפות, ועל פי נתוני הגיוסים והפדיונות בענף הגמל בסיכום 2022 הוא גם ידע ללכת אחרי המנצחים. לצד מור, שנהנה מגיוסים של כ־25 מיליארד שקל, זרמו השנה מיליארדי שקלים נטו אל קופות הגמל

וקרנות ההשתלמות של מיטב (11 מיליארד שקלים) וכלל ביטוח (9 מיליארד שקלים), גופי השקעה מוסדיים המדורגים גבוה ברשימת מנהלי ההשקעות הטובים לשנת 2022.

מנהלי ההשקעות המוסדיים הטובים בישראל

סיכום דירוג 2022

בשקלול ממוצע הציונים של כל הקרנות והקופות בדירוג זוכה בית ההשקעות מיטב לציון המשוקלל הגבוה ביותר מבין כל גופי ההשקעות עם ציון סופי של 84.1. בית ההשקעות הצטיין במיוחד בניהול קופות הגמל (תגמולים ואישית לפיצויים) – אפיק בו מנוהלים נכסים בהיקף כולל של כ־282 מיליארד שקל נכון לסוף 2022 – ודורג בו במקום הראשון עם ציון של 92.0.

אנליסט, אשר דורג במקום הראשון בדירוג הכולל אשתקד, יורד השנה למקום השני. בית ההשקעות אומנם דורג במקום הראשון בניהול קרנות ההשתלמות וקופות הגמל להשקעה, אך בניהול קופות הגמל הציג ביצועים גרועים ודורג שביעי בלבד.

בפער מזערי מהמקום השני, במקום השלישי בדירוג הכולל מדורגת חברת הביטוח כלל ביטוח, שזכתה לציון כללי גבוה של 83.1 בזכות ביצועים בולטים שהציגה בניהול קרנות ההשתלמות, קופות הגמל וקרנות הפנסיה. במקום הרביעי בדירוג הגיע בית ההשקעות ילין לפידות עם ציון של 82.5, כשאת החמישייה הראשונה נועלת מגדל ביטוח שהצטיינה בעיקר באפיקי הגמל וזכתה לציון סופי של 81.6 בדירוג הכללי.

השנים הקשות שעברו על בית ההשקעות הגדול בישראל, אלטשולר שחם, ניכרות היטב גם בתוצאות הדירוג הסופי הנוכחי, המסכם את ביצועי מנהלי ההשקעות המוסדיים המובילים. בית ההשקעות, שהוביל עד לפני שנתיים בניהול הפנסיה וקופות הגמל – התדרדר בדירוג אשתקד למקום השמיני, והשנה הוא מדורג במקום האחרון.

 

 

ממצאי הדירוג

דירוג מנהלי ההשקעות הטובים בישראל מסכם את ביצועי הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה והגמל של כולנו ומהווה מדריך חשוב בשאלת ניהול ההשקעות של כספי החיסכון לטווח הבינוני והארוך. הדירוג בוחן לא רק את התשואות שהשיגו בתי ההשקעות השונים בשנה נתונה, אלא גם את התשואות ארוכות הטווח, ומשקלל גם מדדי סיכון ותנודתיות ואת דמי הניהול. בסך הכל שוקללו ונכללו במודל ביצועיהן של 116 קופות גמל, קרנות השתלמות וקרנות פנסיה חדשות, המנהלות נכסים בהיקף מצרפי כולל של 815 מיליארד שקל על ידי גופי ההשקעות המוסדיים המובילים בישראל.

 

 

לתיאום פגישת היכרות

מבטיחים לענות כמה שיותר מהר

עוד מהבלוג